onsdag 4 augusti 2010

Att väl fungerande ekosystem i haven är viktiga för vår egen överlevnad på planeten funderar vi kanske inte så mycket på. Åtminstone märks det inte på hur vi agerar i våra hav.

Men att haven är oerhört viktiga koldioxidomhändertagare börjar mer och mer spridas i våra medvetanden. På så sätt får också de olika arterna i haven desto större betydelse för vår egen överlevnad.

Att livets väv är komplicerad och ett välsmort maskineri blir oerhört tydligt om man läser några av artiklarna från BBC som handlar om hur viktig kaskeloten är i processen att ta hand om koldioxiden i haven.

Eftersom inga andra skäl tycks fungera för att få stopp på valjakten, kanske just detta skäl att sluta jaga val kan vara den faktor som krävs för att sätta stopp för denna makabra slakt som pågår i haven.

Kolla denna länk

The process results in the absorption of about 400,000 tonnes of carbon - more than twice as much as the whales release by breathing, the study says.

2 kommentarer:

  1. Tyvärr tycks livet i haven ta en hel del stryk av den ökade koldioxidhalten också, eftersom vattnen försuras. Rätt bra översiktsartiklar finns här samt på bloggen Ocean Acidification, till exempel det här inlägget.

    SvaraRadera